Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Parkinson Skåne arrangerar utflykt till Snapphanebygden

För ca 400 år sedan var gränstrakterna i nordöstra Skåne scenen för obarmhärtiga strider om frihet och herravälde. Grannländerna Sverige och Danmark låg i långvarig fejd med varandra och tusentals människor fick sätta livet till i kampen om makten över Östersjön. Under 1600-talet pågick kriget och nådde sin kulmen i Skånska kriget 1675-1679.

Det var under denna tid som snapphanarna tog plats i den skånska historien. Vilka var de egentligen, dessa mytomspunna snapphanar som har fascinerat människor i långa tider med sin kombination av umbäranden och hjältedåd, förtryck och frihetskamp?

Under ledning av Lars Lundberg upplever vi gränsfolks historia på nära håll och upplever genuina miljöer i de djupa skogarna.
Vi gör stopp på följande platser:

Hovdala Slott

Under skånska kriget ägdes slottet av danskfödde Jens Mikkelsen. 1678 anfölls slottet av danska trupper och stora delar av slottet brann ner men återuppbyggdes. De mäktiga tornen klarade sig förhållandevis bra och än idag vittnar märken och kulhål på dessa portar om 1600-talets strider mellan Sverige och Danmark.

Gumlösa

Här beskådar vi kyrkan som är en av Nordens äldsta tegelkyrkor och den äldsta exakt daterade tegelbyggnaden i Norden, invigd 1192.

Sporrakulla Gård

Sporrakulla Gård är en kulturhistoriskt värdefull byggnad vars äldsta del är från sekelskiftet 1699-1700 men gården är äldre än så.

Denningarums Gård

Här stannar vi och äter lunch. Se deras hemsida denningarumsgard.nu

Hönjarums Skans

1678 erövrade skånska friskyttar Hönjarums Skans. Det var den enda svenska befästning som friskyttar självständigt lyckades inta under Skånska kriget.

Loshult

1676 utfördes Loshultskuppen då göingska bönder tillsammans med några danska ryttare lyckades överfalla och stjäla en stor del av en svensk militär penningtransport när transporten hade slagit läger i Loshult. Transporten utgjorde minst 40 ton gods och bestod uppskattningsvis av 150 vagnar. Vad var det för pengar och var kom de ifrån?
Kronans män försökte sedan skydda återstoden av pengarna genom att frakta dem till Älmhult men där blev transporten återigen plundrad, denna gång av småländska bönder.

Vittsjö

Vittsjö var på sin tid dansk gränssocken mot Sverige och har varit skådeplatsen för många dramatiska händelser under 1600-talet. 1611 drabbade svenska och danska soldater samman på Vittsjö vång. Hundratals svenska soldater stupade och den svenske kungen Gustav II Adolf gick med sin häst igenom isen i Dragsån.

Anmälan och pris

Priset för denna heldagsutflykt är 300 kr inklusive lunch där öl eller vatten och kaffe och kaka ingår.

Anmälan görs senast 25 mars till Thomas Winberg, 0703-217520 eller thomas@parkinsonskane.se samtidigt som beloppet insätts på Parkinson Skånes plusgiro 4752242-0.

Glöm ej att ange ditt namn och telefonnummer. Deltagarantalet är begränsat till 50.

Upphämtning

Malmö Bakom Malmöoperan kl 09.00

Lund Domkyrkan, ca 09.30
Eslöv Föreningstorget, ca 10.00
Hässleholm Centralstationen, ca 10.45

Beräknad hemkomst

Hässleholm Centralstationen ca 16.15

Eslöv Föreningstorget ca 17.00

Lund Domkyrkan ca 17.30

Malmö Bakom Malmöoperan ca 18.00
maj 17 2016

Fakta

Datum: 17 maj, 2016
Tid: 09:00 – 18:00
Cost: 300 kr
Kategori: ,
Evenemang Tags:, , ,
as Deltagare max 50
as Notering Thomas Winberg, projekt
as Stad Lund

Plats

Snapphanebygden

Skåne

+ Google Map

Arrangör

Parkinson Skåne